Hur du väljer rätt verkstad

Att välja rätt verkstad när man skall serva eller reparera sin bil är något som lätt kan kännas svårt och komplicerat. Speciellt om man inte själv besitter all kunskap om hur bilen fungerar samt vilka problem som behöver lösas. Nedan går vi igenom ett antal förslag på hur du kan säkra att din bil sköts om så bra som möjligt. 

Auktoriserad verkstad

Ett bra sätt att säkerställa kvalitén på en verkstad är att se om den är auktoriserad av din bils tillverkare. Att verkstaden är auktoriserad innebär dels att den måste använda orginaldelar men även att de anställda brukar ha gått officiella utbildningar av tillverkaren. På så sätt har de en djupare förståelse för fordonet än vad ett tredjepartsalternativ skulle haft. På grund av detta så brukar verkstäder som är auktoriserade inte tveka att informera om detta.4992005-bilverkstadDå moderna bilar har allt större inblandning av digital teknik så brukar en service även innebära en mjukvaruuppdatering. Även om ej auktoriserade verkstäder även kan ha tillgång till den utrustning som behövs för detta så är det inte garanterat. Mjukvaruuppdateringen blir alltså ännu en fördel med att välja en auktoriserad verkstad.

Fråga efter referenser

Ett av de bästa sätten av välja en bra verkstad är att fråga runt bland sina vänner. Vilka erfarenheter har de av de lokala verkstäderna? Finns det någon speciell de skulle föreslå? Även om en enda bra eller dålig upplevelse inte nödvändigtvis säger något om verkstaden så kan det vara en bra indikation i början av urvalsprocessen.

Serva bilen regelbundet

Det viktigaste, oavsett vilken verkstad man väljer, är att serva bilen regelbundet. Att ej serva bilen regelbundet kan dels innebära problem med garantier och försäkringar. Utöver det så kan det även påverka priset negativt när man välj vill sälja bilen vidare. Även under din drift kan de ge ökade kostnader i form av högre bränsleförbrukning och snabbare slitage.