Laga bilen hemma

Tycker du att det är roligt att pyssla om bilen och vill lära dig att fixa enklare saker själv? Många är idag vana att lämna in bilen till en verkstad så fort något behöver åtgärdas. Det kan kännas tryggt att någon med rätt kunskap och verktyg fixar problemet åt en, men sanningen är den att det faktiskt finns en hel del mindre reparationer och underhållsarbeten som man enkelt kan fixa på egen hand.

Vad kan man göra själv?

Det finns mycket man kan fixa själv med sin bil, utan att vara bilexpert. Du kan till exempel kontrollera broms- och kylvätskan på egen hand. Kylvätskan kan du dessutom fylla på själv när det behövs. Bromsvätskan behöver bytas regelbundet och detta kan du få hjälp med på en verkstad. Växellådsoljan kan du också kontrollera på egen hand. Vill du byta olja och filter själv kan du göra det på en så kallad gör det själv-hall där man kan hissa upp bilen med en lift.Byte av hjullager är en av de reparationer man ofta kan sköta själv om man har lite mer kunskap. Det är inget för amatören men är du en av dem som mekar med bilen på hobbynivå har du förmodligen de kunskaper som krävs.Ytterligare saker du kan göra själv är bland annat byte av lampor, rengöring av batteri, smörjning av dörrlås och gångjärn, byte av tändstift samt byte av däck. Du kan läsa mer om allt detta i en artikel på GP.

När bör man lämna in bilen på verkstad?

Vid större reparationer bör du alltid lämna in bilen till en verkstad. Idag är de flesta bilarna väldigt avancerade och kräver därför specialverktyg vid reparation. När det kommer till sådant som bromsar, elsystem och spännremmar är det viktigt att man inte börjar experimentera på egen hand. Kontroll och reparation av dessa saker bör alltid göras av en yrkeskunnig person som har de rätta verktygen.