Lastbilar

Funderar du på att skaffa dig en lastbil? Ta god tid på dig att undersöka marknaden innan du slår till.LastbilGör en lista på det du behöver veta och vad som motsvarar dina behov, något som är lika viktigt oavsett om du tänker köpa dig en ny eller en begagnad lastbil. Det hjälper dig att begränsa dina efterforskningar, med ett bra sökunderlag förlorar du ingen tid med att titta på lastbilar som inte är intressanta för dig.Vilka arbetsuppgifter har du tänkt dig att lastbilen ska klara av?
Vad behöver du för utrustning? Kran, tipp, ramp eller annat som passar in i din verksamhet?
 Hur mycket ska den kunna lasta? Hur ska den lastas?Vilken lastbilsservice har du i din närhet? Räkna med att ett arbetsfordon behöver en regelbunden översyn och kan vara i behov av reparationer, så din närmaste lastbilsverkstad är en viktig referent.
Vad kommer lastbilen att kosta dig i månatliga driftskostnader? Eventuellt kan ett dyrare köp innebära lägre driftskostnader. Kalkylera och väg upp kostnaderna över en bestämd tidsperiod framöver för att klarare se vad priset innebär för din verksamhet.Konsultera lastbilstillverkare som till exempel DAF som erbjuder både nya och begagnade lastfordon. Om du har bekanta inom branschen lyssna till deras erfarenheter.
Om du inte redan har C-körkort för tung lastbil (över 3,5 tons totalvikt), kan det vara en bra början att skaffa dig det innan du sätter igång med lastbilsköp. Räkna med minst 140 timmar och en kostnad på upp till fyrtiotusen kronor, beroende på dina förkunskaper. Information hittar du bland annat hos Trafikverket.